Olle Adolphsons minnespris 2020

Olle Adolphsons minnespris för år 2020 tilldelas Ola Magnell.

När telefonen ringde hemma hos Ola Magnell på tisdagsförmiddagen den 4 februari orkade han inte svara. Så han skickade ett SMS i stället:

-Hej Mats. Jag ligger för ankar och vrider mig i plågor. Kan vi talas vid om ett par dygn? Vänligen, Ola.

Två dagar senare var Ola Magnell död. Han fick aldrig reda på att han tilldelats en prestigefylld belöning från Kungliga Musikaliska akademien – Olle Adolphsons minnespris.

-Ola Magnell har varit aktuell för oss länge, säger Mats Bergström, ordförande i prisnämnden. Ola Magnell var en artist helt i Olle Adolphsons anda: En egensinnig och intelligent textvirtuos som aldrig följde med strömmen.

Lisa Nilsson, som själv tilldelades minnespriset år 2012, är ledamot i prisnämnden:

-Jag växte upp med Olas tidigare skivor. På hans allra sista konsert, på Södra teatern i Stockholm i november 2019, fick vi äntligen mötas och sy ihop säcken när jag var gästartist. Det var stort för mig att sjunga till exempel ”Höstkänning”. Ola Magnell var en lysande textman i alla avseenden, med poesi, humor och distans.

Olle Adolphsons minnespris – ”för betydande insatser på visdiktningens område” – började delas ut 2005, ett år efter visdiktarens död. Priset, idag på 75 000 kronor, har tilldelats artister som Sven-Bertil Taube, Georg Riedel och Monica Dominique, men också folkmusikforskaren Märta Ramsten och skivproducenten Kjell Andersson.

I samband med Olle Adolphsons födelsedag i början på maj delas priset traditionsenligt ut på Söder i Stockholm. I år är dock omständigheterna annorlunda, så priset delas ut postumt vid senare tillfälle.

Förutom Ola Magnell belönas i år också den norska visdiktaren och artisten Frida Ånnevik med ett stipendium på 25 000 kronor:

-Olle Adolphson älskade Norge, säger Mats Bergström. Både hans mor och hans första hustru var norskor och i Norge hålls den svenska vistraditionen minst lika levande som i fosterlandet.

-Frida Ånnevik är en av de finaste representanterna för den moderna norska visan och vi hoppas att hon ska få möta också en svensk publik.

Tidigare pristagare

2005 Lars Forssell
2006 Sven-Bertil Taube
2007 Gunnar Eriksson
2009 Märta Ramsten
2012 Lisa Nilsson
2014 Georg Riedel
2016 Monica Dominique
2018 Kjell Andersson

Tidigare stipendiater

2007 Ola Sandström
2008 Hanna Åberg
2009 Jimmy Ginsby
2014 Johannes Larsson
2016 Sånggruppen Amanda
2018 Amanda Ginsburg

För mer information hänvisas till Musikaliska Akademien